School: Cillíní Díoma (roll number 15071)

Killeenadeema, Co. Galway
Uinsionn Ó Conáin

1. Bhí sagart ag déanamh stáisiúin i gcomharsanacht an locha agus chonnaic sé bodach Protastúnaigh ag iasgaireacht ann, agus bhí cnap mór d'iasg gabhtha aige agus diarr sé ceann dá dhinnéar. Nidh nach bhfuair agus mhallachtaigh sé an loch agus gach a rabh ann, agus ó soin níl smidín d'iasg le fághail ann.
    Prionnsíos Ó Conáin
    Seán Ó Siadhail
    76

Ar na cnuic céadna tá sórt suidheacháin ann ar a dtugtar "Cathaoir an Iarla" air agus seo an sgéal atá ag baint leis go rabh cóir suidhe déanta do dhuijne de mhuinntir Cloinne Riocaird ar bhárr Túir ionnus go bhféadfadh sé limistéar mór fairsing a taisbeánt dá cháirde agus go mbeadh a chuid namhaid ag tnúth leis agus gan amras is breagh an radharc atá le feiceáil ó'n áit, siar go cathair na Gaillimhe nó ódheas