School: Cillíní Díoma (roll number 15071)

Killeenadeema, Co. Galway
Uinsionn Ó Conáin

1. Fataí.
    Bhiodh ceacht adhmaid aca fadó agus umaraigh déantaoí in áir drilleanna. Tosaigheadh leis an geacht agus criochnuigheadh é leis an láige. Rinneadh án láighe ins an gceanntair leis Sean-ghbhainn Seán Ó Scullaighe agus Seán Ó Dúgáin. bhiad ainmneacha na bhfataí Green tops, flounders, Irish Queens, agus British Queens.
    Dhéanadh na Sean-mhná stailc ó na fataí fadó. Gheibheadh siad na fataí agus seichigheadh siad tad, annsin gheibheadh siad clairin stáin agus tholladh siad é agus dhéanadh siad brúitín de na fataí. Fheibheadh siad cirteach glan agus agagadh siad an brúitín agus dfágadh siad an tuisge ahnsan m'bobhal agus chaiteadh siad amah an tuisge agus biodh an scailc ar tóin an bhobhal ar maidín. Bhiodh an scailc a bhfad ní bhfearr ná scailc an lad indiu.
    Linda Ní Dhúlaigh, Gleanna Clára
    Ó bhean Nic Giollarnhatha