School: Cillíní Díoma (roll number 15071)

Killeenadeema, Co. Galway
Uinsionn Ó Conáin

1. biadh
    Gach lá Nodlag fadó bhiodh tae ag ba ag ba daoine agus chuireadh siad i bhfolach aríst é ins a taobháin. Go dtiocfadh lá Nodlag arist. Biodh cruiasgín agus cupáin adhmaid aca agus lamha adhmaid ag seasamh díreach as na cupáin ar a dcugadh, nogens bhíod poll ins an mbord a mbiodh aca chun é a chrochadh suas.
    Theigheadh na daoine amach gach maidin roimh an mbrucfeásta ag déanamh oibre ar feadh uaire nó dó agus nuair a thagadh siad tsreach bhiodh leithte i gcóir a m bricfed Thégheadh siad amach aríst agus doibrigheadh siad ogoham dinnéara. bhiodh fataí agus salainn aca agus gcóir an dinnéara. Théiigheadh siad amach arís agus bhíodh siad ag oibriú go dcí a deich a chlog. Thagadh siad tsteach cun a gcuid suipéar a ithe. bhiod biadh speisiéalta aca ag bainfeis.
    bhíodh caiaste agus bagún aca agus nuair a bhiodh a saith aca cuirtí poitín thart. Deirtear gur ó na fataí agus an arán a déantaí de mhin coirce a deirig na daoine láidir.