School: Cillíní Díoma (roll number 15071)

Killeenadeema, Co. Galway
Uinsionn Ó Conáin

1. Na ceanntar san áit.
    Tá mé in mo comhnuidhe i nGleannachlára. Tagtar gleannachlára air mar tá cnoc idir
    dhá thullach agus sin é an fath. Tá aon teach deag ing an gceanntar agus beirt ag fághaíl a phinsitún bean Uí Giollarná agus Tomás Ó Mhaoileán. Tá Tomás Ó Mhaoileán 77 bliain d'aois agus tá bean Uí Giollarná 90 bliain d'aois.
    Tá ceithre ballóga ins an gcanntar ón am fadó. Ceann Mac Aodha, Ceann Mac Cagán Ceann Mac Conbugh agus ceann Mac Cleíre. bhí teach sios igcluain Ratha fado. Tá fear i glatharadruim agus labharann sé gaedhilge. Mairthin Ó Mhigreal an t-ainm atah air. Tá sé 70 bliain d'aois.
    Sé Cubharghuar mo cheanntar feihn. Tugtar sin air mar riasg is eadh an tallamh ar fad ann agus bíonn an tallamh fliuch igcomnuidhe. Tá ceithre tighthe deag ann agus tuairm leath-chéad daoine ann agus tá an cuid is mó den na tighte agus díon-tuige orra.
    Tá ochtar sean-daoine ann agus siad ag fághail an t-sean phionsúin agus tá geadhilg maith go lejr ag guid acu. bhí tuarim is leath-céad de thighthe ann fado agus tá na sean bhallaí ann go foill.
    Aignéis Ní Cuinneagain
    Glenaclara West, Co. Galway