School: Cillíní Díoma (roll number 15071)

Killeenadeema, Co. Galway
Uinsionn Ó Conáin

4) Ubh a chuir isteac i bhfataí no i gcoirce duine eile ionnas go mbeadh bárra maith aige fhéín.
    Damhnait De Burca, Cubharfhuar, O mo mhathair.
  2. Scéal
    B'é Séan de Bárra mac duine úsal agus brodúsdúach do b'eadh é agus b'é an mac amháin do bhí ah an fear. Bhí cócaire ins an dteach agus caitliceach do b'eadh í. Bhí sí ag cócaireacht lá amháin agus chrom sí síos agus tháínig a scabal amach agus chonnaic an mac é agus d'íarr sé uirrí ceard dhó sin. Dubhairt sí gur don Maighdean Muire é agus do gach duine nach n-íosfadh feoil ar Dia h-Aoinne. D'íarr sé uirrí annsin é a thabhairt dó agus thug sí é. Dubhairt sé lei gan innseacht dá h-Athair cá raibh sé. Chuir sé an scabal air agus cuaidh sé a chodhladh. Tháinig an t-Athair abhaile agus ní íosfadh sé a shuipéar go bhfuigheadh sé a mhac. Bhris sé an doras agus chuaidh sé isteach sa seomra agus bhí an mac mharbh. D'eirigh sé suas sa leabaidh agus dubhairt sé na focla seo le'n a h-Athair
    Mairéad Ní Chonnaire
    Boleycurheen, Co. Galway