School: Caisleán Uí Dhálaigh (roll number 4509)

Castledaly, Co. Galway
Seán Ó Croithín

1. Níl mórán sean liosanna thart sa gceanntar seo. Tá ceann go measra mór í bpáirc s-againne agus tá cúpla ceann i bpáirc muinntir Mhaoláin. Níl mórán trácht orra anois acht sílim go raibh sa t-sean aimsir. Tá síad níos airde ná an talamh agus tá cuma ceacail orra. Tá cineál claidhe mór leathan thart orra agus tá bearna mór amháin ann lé dul isteach.
    Deirtear go ndearnaidh na lochlánnaigh íad lé íad féin a chosaint ó na námhaid. tá sé ráidhte go mbíodh staidhrí ag dul síos faoí thalamh acu agus go ngeobhadh síad síos ann nuair nach mbeadh aon chaoí acu lé imtheacht ó na námhaid. Bh'íad dorsí faoí thalamh acu freisin agus glais acu orra innós nach mbeadh duine ar bith acht íad féin indhán theacht síos faoi thalamh acú. Chualaidh mé na sean daoine 'ghá rádg go mbíonn sidheóga síos ionnta anois.
    Chuaidh m'athair síos í lios mór
    Mairead Ní Mhaoláin