School: Caisleán Uí Dhálaigh (roll number 4509)

Castledaly, Co. Galway
Seán Ó Croithín

1. (continued from previous page)
    bó roimh gamhan a bheirt aicí ní bheadh na daoine indhán an bhainne a thógaíl. Dá mbeadh an t-arán go h-an ghan agus dá dtuirgheadh píosa de ón mbord, tá sé ráidthe nach ceart é a thógáil arís mar go bhfuil sé ag teastáil ó duine éigín eile. Ní neart airgead a chaitheamh an chéad lá den bhliain nua, mar go mbeitheá 'ga chaitheamh ar feadh na blíadna.
    Ní ceart trí toitíní nó píopaí a lasadh lé cupín amháin, mar bheadh an míádh ort. Tá sé ráidthe dá mbeadh dá dhorad í dteach agus duine ag teacht insteach i gceann acú, nú ceart a dhul amach an doras eile, mar go mbeadh ádh an teach sin leat. Dá gcaillfheá clúdach an córcán tae go dtiocfhadh strainséaraí. Dá mbeadh beirt taréis pósadh, an chéad duine a chuirfheadha chos amach doras an t-séipéil, gheobhadh sé bás an chéad duine. Dá gcuirfheá crios sa gcáca nuair bheitheá ghá dhéanamh, ní thógfhadh na sídeóga é. Dá dcabharfhá paca cártaí leat ar aifreann aguys dá do dtógfhá suas an t-on bartais ag am bheannuighthe an aifrinn, tá sé ráidhte go mbeadh an bhúaidh agat ag imirt cártá tar éis sin. Dá n-eireochadhsplang as an teine amach ar a t-ulrár, an duine a chaitheadh trí smugarlaí air gheobhadh sé airgean.
    Seán Ó Muirighithe