School: Caisleán Uí Dhálaigh (roll number 4509)

Castledaly, Co. Galway
Seán Ó Croithín

1. (continued from previous page)
    suibhal an bhóthair agus píopa ina béal aige, agus bean a bheith ag bleaghan na bó istigh sa bpáirc, muna labharfhadh an fear léithe, tá sé ráidhte go dtógfhadh an fear an t-im. Dá mbeadh dear ag dul go dtí an aonach agus bean lé gruaig dearg a casadh leis tá sé ráidhte go mbeadh an mhíádh ar air agus for mbeadh sé níos fearr do thiontúrgadh arís.
    Dá dtógfhad an ghaoth do chaipín lá cúin deas, tá sé ráidhte nach ceart an rud é a leanadh. Dá mbeadh bean ag déanamh maistrighthe, agus fear a theacht isteach sa dteach agus a píopa a lasadh, agus gan congnamh a thabhairt ag an gcuinneóig, tógfhadh sé an t-im. Lé stop a chuir leis sin cuireann na daoine splanc as an teine faoín gcuinneíig. Tá sé ráidhte dá gcloisfheá an chúat roimh do bricfeásta go bhfuighfheá bás an blíain sin. Dá gceapadh na sidheóga thú agus íad thú a thabhairt insteach leó sa lios, tá sé ráidhte nach ceart bíad a ithe san áit sin, gan sallann a fhiarfhuigh í dtosach, agus dá bhfuighfheá an tsalann ní féidir lé na sídheóga thú a choingbháil.
    Dá dtiocfhadh cat dúbh isteach sa dteach churgat ar maidin, tá sé ráidthe go mbeadh an tádh ort an lá sin, agus
    Seán Ó Muirighithe