School: Caisleán Uí Dhálaigh (roll number 4509)

Castledaly, Co. Galway
Seán Ó Croithín

1. Í GClochán, baile beag leath bhealaidh idir Cill Chríost agus Tobar Pheadair tá páirc bheag agus ins an bpáirc sin tá sean teach. Inaice an tighe sin tá sruthán ag rith. Ins an sruthán sin tá cloch mhór leathan. Tá sí timpeall slat ar fhaid agus dhá throigh ar leithead. Níl sí acht aon go leith troigh ós cionn na talmhan. Ar an gcloch sin tá lorg crúidh chapaill. Tá an lorg go soiléar innit go fóil.
    Deirtear gur lorg crúidh chapaill Naomh Padhraic atá innti. Nuair a bhí sé ar a bhealach go Cruaich Pádhraic i gConndae Mhuigheó, tháinic sé an bealach sin ó Luimneach, tríd Doire Bhríain agus bhuail tart a chapall, agus ni raibh aon uisce le fághail aige acht nuair a tháinic sé don áit seo bhí an tuisge le
    Mairéad Ní Mhaoláin