School: Caisleán Uí Dhálaigh (roll number 4509)

Castledaly, Co. Galway
Seán Ó Croithín

1. Is baile beag Úeartan ará suidhre i b-paráisde Cill Críost lear bhealaigh udir Baile Locha Riach agus Gort Inse Guaire. Is sean bhail é an baile seo. Tugadh an t-ainm seo ar an áir mar gheall ar go raibh naomh cáileamhail ina chomnuidhe annsim fadó darbh ainm naomh Úeartan. Is áir bheannuighthe an áir seo freisin. Tá tobar beannuighthele feiceál annsin. Tá an baile suidhre thiar thuaidh de coill na d-taidhbhsí i g-coirnéal beag í b-páirc muinntir Aodhargáim,
    D'fhás an baile sin suas annsin mar gheall ar an naomh a bhí annsin fadó darbh ainm naomh Úeartan. Deirfear go raibh manistir agus séipéal annsin sa t-sian aimsir. Tá cuid de na ballaí a bhí ins an manistir seo lé feiceál againn go fóil achrtá siad leagtha go talamh anois. Tá an manistir seo deich slait ar fhaid agus cúig slait ar leithead. Tá áir an dhorais lé feiceál ann freisin agus tá leac mór ag an foras agus dealbh glúine naomh Pádraig lé deicéal ann.
    Tá balla beag istigh i lár na páirce agus trí clocha móra cruinne istigh ann. Dealbh aghaidh fir ar neann agus aghiadh mná ar an g-ceann eile. Deirtear gur dealbh aghaidh na Maighdine Beannuighthe atá ar ceann agus gur dealbh aghaidh Íosa atá ar
    Catailín Ní Mhúirighithe
    Peigí Ni Aodhagáin