Scoil: Réidh Reamhar (uimhir rolla 12113)

Reyrawer, Co. Galway
Seán A. Mac Fhloinn

Ar an leathanach seo

1. Deirtear nuair a bhí Diarmuid agus Grainne ag ticheadh ó na Fianna gur tháinig siad treasna na h-Éireann agus gur cuir siad fútha i Chevt Chace. Tá Chevy Chace i nDoire Bhuidhe i bParóiste Tobar Pheadair i nDeisceart, Conndao na Gaillimhe. Tá áit i lár na coille annsin agus tugtar "leabadh Diarmuda agus Gráinne air. Deirtear gur fhan siad annseo ar feadh i bhfad agus garaibh troid idir Diarmuid agus torc ann agus gur mharnhuigh an torc Diarmuid. Tháinig Gráinne slán ón torc agus d'imtigh sí o dhead go dtí loch Gráinne. Thuir sí isteach i dtobar annsin agus do scaip an uisge amach agus rinne sé Loch Gráinne. Bin deire saoghal Gráinne.
    Derrywee West, Co. Galway
    Seán Ó Cadhla