School: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Kinvarra, Co. Galway
Siúr M. Bernadette

1. Aire na n-ainmhidhthe tighis.
    Tá alán ainmhidhthe againn sa bhaile ins an bfeirm. Tá capall, bo, caora, cearc, gandal, tuirce, cat agus an mada.
    Tá an capall ana mhaith, dheineann sé an chuid is mó d'obair na feirme. Nuair atá ar mo dhaoine é do thiomaint deirtear "git up".
    Níl aon rud chómh mhaith lé bó, mar tugann sí baine dhuinn. Crúdhtar iad gach maidin is tráthnóna. Nuair atá ar mo dhaoine é do thiomaint deirtear "How, how".
    Tá an chaora ana mhaith chun feola. Gheibhimíd olann o'n gcaoirigh freisin. I mí an Mheithimh a lomtar an caoíre nuair a bhíonn teas an tSamhraidh ann. Nuair atá ar mo dhaoine é do thiomaint deirtear "siob, siob".
    Patsy Noone
    Kilcolgan, Co. Galway