School: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Kinvarra, Co. Galway
Siúr M. Bernadette

1. Í gCnoch an Fhioch bhí ospideal beag ina raibh na daoine ag a raibh an Chalara. Sin tinneas a bhí ag dul thart timcheall an uair a bhí an Gorta i gCinn Mhara. Is ag na Sasanaig a bhí an ospideal sin. Bí na daoine ag fagail bais comh tapaidh sin gurb éigin do na daoine iad a chaitheamh isteach í poll mhór a bhí i lár na roilghe. Bhí cuid aca beó agus cuid aca marbh. Chonnaic Easbog na Sasanach ag tarraingt na daoine beo sios an staígre agus chuir sé deire leis. Guide an Easbog chun Dia chun go dimteocad an tinneas ó na daoine agus go ndimteocad sé do's na muiche. D'fhreagair Dia a paidreacha. Bhí leór doine ins na bpároiste tar-éis an gorta agus nil trian díob ann anois mar fuair céadtha díobh bás.
    Tháinig cabar ó'n Rialtas annsin do na daoine bochta. Thóg an Rialtas mín-coirche do na daoine bochta le nithe le baine. Níor mhait le na daoine aon rud le nithe a tháinig ó
    Irín Ní Sheachneasaigh
    Maigread Ní Sheachneasaigh