School: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Kinvarra, Co. Galway
Siúr M. Bernadette

1. Liosanna na Sidheóg
    Is beag baile ná conndae i nÉirinn nach bhfuil Liosanna ann. Tá siad le feiceáil ins na pairceanna, ar taobh na mbothar agus ins na caillre. Tá lios suidhthe cúpla míle ón Cinn Mhara.
    Lios cruinn is eadh é, agus tá sé déánra de clocha. Tá poll mór ar nós dorais ar thaobh amháin de'n Líos. Ní dheacadh duine in-aice ne h-áite ar chór ar bith. Aon duine a chuaidh isteach níor thangadar amach beó as.
    Deirtear gur thóg na danrir é sa naomhad aois. Do thógadar i mar áit cun a raibh gaidhré acú a chur i bhfolach ann. Déireann muintear na n-Áite seo go bhfuil seóda agus rudaí lucmhara i bhfolach ann. Ní dheacadh aon duine sios an lios mar bhí eagla
    Cáitlín Ní Fhallamhain
    Padraigh Ó Laoghaire