School: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Kinvarra, Co. Galway
Siúr M. Bernadette

1. Ní raibh aon dochtuirí sa gceanntar seo fado agus dá bríg sin bhí a lán leigheasanna cun biseaigh a chur ar duine. Nuair a bhí tinneas fiacal ag duine fado 'sé an leigheas a bhí aige ná tobac a d'ithe agus tar éis cupla uair d'imthigh an phian.
    Deireann na daoine san áit seo go bhfuil draoideacht ag an seachtmhar mach agus go bhfuil comacht aige cun craos galar a leighsiú.
    Nuair a bhíonn faithne ar lámh duine, 'sé an leigheas atá aige ná, an faithne a nígheadh go maith in uisge a gheibheann sé o'n pholl carraighe agus tar éis cupla seachtmháin tuiteann an faithne dí
    Cáitlín Ní Fhallamhain
    Cáitlin Ní Fhathaigh