Scoil: Clochar na Trócaire, Cinn Mhara

Kinvarra, Co. Galway
Siúracha na Trócaire

Ar an leathanach seo

1. Tá triochad is dhó conndae i n-Éirinn agus tá alán bailte beaga ann agus níl ceann aca nach raibh droch-aimsear nó storm aca. Tá alán comharthaí na h-aimsire ag na sean-daoine i gCinn Mhara agus seo cuplá ceann anois.
    Bíonn droch-aimsear againn nuair a téigheann an ghrian síos go h-án dearg. Bíonn báisteach ann nuair a bhíonn na scamaill dubh dórchá. Nuair a chíonn tú píosa beag tur-ceatha ar maidin os cionn an t-sléibhe bíonn droch-aimsear ann. Bíonn storm againn nuair a bhíonn an fhairrge ró árd. Nuair a shéideann an gaoth adhthuaith aniar agus adhthuaith bíonn sneachta againn. Tugann an ghaoth ó dheas an cuid is mó báisthighe dhúinn.
    Bíonn na h-éanlaithe ag sgreadhad agus ag eitilt annseo is annsúd nuair a bhíonn an bháisteach ag teacht. Nuair a shuidheann an cath cois na teineadh agus a dhruim leis bíonn storm ag teacht agus nuair a bhíonn sé ag sgriobadh admaidh. Nuair a bhíonn an madadh ag ithe féir bíonn an bháisteach ag teacht
    Úna Ní Móráin
    Parthaláin Ó Mhóráin