School: Clochar na Trócaire, Cinn Mhara

Kinvarra, Co. Galway
Siúracha na Trócaire

1. Is beag baile, nó sraid baile, nó cathair in Éirinn nach bhfuil a cothrom de tháilliuraibh ionnta. Bhí an buntáist sin ag ceanntar Cinn Mhara blíanta ó shoin acht níl ann anois ach beirt.
    Tá a dtighthe cómhnaidhthe féin ag an mbeirt sin acht h-íarálann síád tailliúirí eile chun conghnamh do thabhairt dóibh. Núair a bíonn cultacha ag taisteal ó na fir is amhlaidh á ceannuighid an t-ádhbhar agus tugaid do'n tailliú é chun na cultacha do dhéanamh.
    Bíonn cuid mhaith uirluis ag an dtailliúr núair á bhíonn sé ag fuagháil. Bíonn inneal fúaghala, snáth, siosúr mór, agus iarann. Deintear léiateacha í corr ceann des na tighthibh túaithe agus bíonn lín éadach mar ádhbhair acú.
    Déintear á cuid stócaí féin do chniotáil ins an gceanntar. Bíonn an olann ag gach duine acú agus sníomhtar é ar túirne. Na daoine nach bhfuil túirne acú cuirtear an t-olann chun an mhuilinn agus sníomhtar ann é. Deintear
    Máire Ní Laoghaire
    Pádhraig Ó Laoghaire