School: Clochar na Trócaire, Cinn Mhara

Kinvarra, Co. Galway
Siúracha na Trócaire

1. Sé Cartrún mo cheanntar dhúthchas. Tá sé í gconndae na Gaillimhe agus í mbarún Cill Tartan. Tá timcheall trioca is á ceathair daoine in a gcómhnuidhe ins an gceanntar.
    Sé an t-ainm cloinne á cloistear coitchíanta ná Búrcaí. Tá na tighthe go léir déanta de tuighe. Tá cúpla fear ins an gceanntar agus táid thar seachtmhadh blíana d'aois. Táid indhan na sgéalta d'innsint idir Béarla agus Gaedhilge.
    Bhí go leór, leór tighthe í gCartrún tráth ná mar atá anois. Do leagadh an cuid is mo díob acht amháin seacht gcinn. Tá fothracha na dteach lé feiscint ins an gceanntar fós. Núair á leagadh na tighthe síos, d'imthigh na daoine á bhí in a gcómhnuidhe ionnta go dtí tiorthaibh thar lear.
    Tá talamh an cheanntair ana bhocht agus tá cuid acú ana sleibhteamhal agus tá go leór carraigreacha ann. Tá abha ins an mbaile ar á dtugtar
    Máire Uí Laoghaire
    Pádhraig Ó Laoghaire