School: Clochar na Trócaire, Cinn Mhara

Kinvarra, Co. Galway
Siúracha na Trócaire

1. Bionn taistealuidhe ag taisteal an ceanntair úaireannta. Tinncéirí á tugtar ortha agus bíonn giofóga ag dul thar timcheall freisin. Tagann fir taisteal go dtí mo theach anois. Táid an teacht go dtí mo theach le roinnt blíanta anúas. Fir bochta iseadh an cuid is mó dú cé go mbíonn earraí acú le díol.
    Ceannuigheann na daoine o'n gceanntar na rudaí uatha agus cabhruigheann an t-airgead leó chun bídh d'fághail dóibh féin.
    Déineann na tinnceirí na canna agus na buicéad íad féin agus teighid tar timcheall an ceanntar ag a ndíol. Bíonn na mílte fáilte ag na daoine ins an gceanntar roimh na dtaistealuidhe agus tugann na daoine lóisdín agus bíadh dóibh. Teighid in a gcodhladh í sgioból agus bíd sásta go leór lóisdín d'fágháil.
    Is minich á bhíonn á gcuid [?] féin ag na taistealuidhe acht ní bhíonn aon bíadh ag cuid eile. Is amhlaidh á thugann
    Padhraig Ó Laoghaire
    Oibrí