School: Clochar na Trócaire, Cinn Mhara

Kinvarra, Co. Galway
Siúracha na Trócaire

1. Bhí sean scoil i mo phároiste féin fado an uair a bhí na péin dlighthe ar bun. Bí sgoil sgeach ceithre míle ó Cinn Mhara. Bhí fear darbh ainm Peadar Nileán ag muineadh ann.
    Bhíodh na paiste ag faire thart timceall an maighistir. Bhíodh an maigistear ag fáire amach ar eagla go dtiocfad na Sasanaig ortha. Is ar clocha a bíod na paistí ina suidhe agus bhídís ag sgriobad le cailc ar slinnte. Bhí ar aithreacha agus maitreaca na bpaistí beagan beag airgid a tabhairt do'n maighistear chun a bpaistí a mhúineadh.
    Ní raibh scoileanna i nEirinn acht scoileanna Protastuinig. Níor mháit le mháithreacha na páistí a cur go scoileanna Protastunach már da dtéigheann siad d'os na scoileanna Protastunac ní bheádh siad 'na Catalaig ariamh. Bíod na scoileanna scairte an úsaideach dos na Catalaigh. Tá marcannna an scoil seo le feicint mar tá imeall cluiche le feischinn agus cloch mór ina measc. Suidheachán an mhaighistir do bead an cloch mór agus suidhechán na bpaistí ná cinn bheaga.
    'Sé an caoi a dhéin na Sasanaigh na dlighthe sin na chun Éire a fhágaint gan criostaideacht, gan oilleamaint, gan oideacas.
        1. buildings
    Irín Ní Sheachneashaigh