School: Clochar na Trócaire, Cinn Mhara

Kinvarra, Co. Galway
Siúracha na Trócaire

1. Sgéal greannmhar
    Aon úair amháin bhí fear in a chómhnuidhe in Úactar Árd. Oidhche amháin d' fág sé a theac feín agus chúaid sé go dtí baile mór Casadh cuideachta air agus bhí sé ag déanamh spóirt leó í gcaitheamh na h- oidhche.
    Núair a bhí sé ag filleadh abhaile bhí sé mall san oidhche agus b' éigin dó dul tar sean roiligh. Núair a bhí sé ag siubhal tart chúala sé guth ag labhairt. "Réithdig m' fhiacal dhom nár réithidheaghadh le seacht mblían. Chúaid an fear isteach sa roilig agus chonnaich sé fear mór agus bhí brat dearg air. "Tar chugam ar seisean" agus cuir do mhéar isteach in mo bhéal agus gheóbhfaidh tú fíacal mór ann. Bain amach é más tig leat. Tháinig eagla an domhain ar an bhfear agus thosuigh sé ag cur allúis leis an sgannradh.
    D'osgail an sídheóg a bhéal. Chuir an fea[r] eile a lámh clé isteach in a bhéal agus níorbh fada go bfúair sé greim ar an bhfíacal. Tharraing sé amach é le tairgne. Leig sé sgread as agus go deimhin lasadh súas an sean roilig. Chonnaic sé na céadta daoine ann. Thosuigheadar ag gairidhe agus ag búalad bos. Bhí feadóg ag an bhfear mór
    AT0470: Friends in Life and Death
    Máighreád Ní Ríogaín