School: Dubhras (roll number 6319)

Doorus, Co. Galway
Seán Ó Mearacháin

Tá meadar againn sa mbaile . . .

Tá meadar againn sa mbaile acht ní meadar a dtugann muid uirthi acht cuinneóg. Tá sé idir dhá throighthe agus dhá throighthe go leith ar fhaid. Déanadh é os cionn fiche blian ó shoin.
    Seo iad na gléiseanna atá ar chuinneóg an leoithne an cloip agus cuinneóg féin agus an clúdach. Ní chiuirtear aon mharc ar thóin na cuinneóige.
    Déantar an t-im aon uair san tseachtmhain san samhradh agus san geimhreadh.
    Nuair a thagann stróinséar isteach muna buaileadh sé greas leis an t-im a dhéanadh, deirtear muna gcuirfeadh tú smeochóidí te faoin gcuinnneóg sgibeach na sígheógaí an t-im as. Bhí bean ann fadó i nDubras agus bhí sí ag déanamh im agus tháinic fear isteach agus níor thug sé greas leis an t-im a dhéanamh agus ní chuir an bhean aon smeochóidí faoin cuinneóg agus dá mbéadh sí a buaileadh an leoithne suas síos ar feadh mí ní thagadh aon im ar a bord.
    Úna Ní Fhaoláin
    Doorus, Co. Galway