School: Dubhras (roll number 6319)

Doorus, Co. Galway

Tobar Bricáin, Tobar Dúnáin, Tobar Cíarán agus Tobar Colmán.
    Tá tobar Bricaín shíos i bPáirc Mhóir acht níor leigheasadh aon duine ann go fóill.

Tá tobar Dúnáin thíar inaice le leis an muilleann i gCintúrlach.
    Do leigheasadh cúpla duine annsin nuair a chuimil siad an t-uisce dóibh féin.

Tá tobar Naomh Colmán inaice le Dún Guaire acht níor chuala muid ariamh gur leigheasadh aon duine ann.

Tá tobar Cíarán shíos i dTráigheacht, ní tobar é acht sórt leabaidh agus codhluigheann daoine ann an oidhche roimh Domhnach na bFear, agus do leigheasadh go leór daoine ann.
    Tá cloch ann agus tá sé i bhfuirm glún, agus deirtear gurb é Cíarán a chuir a glún síos ann agus dá mbeadh glún tinn ag duine agus dá d'feacach sé a glún síos ann bheadh sé leigheasfidh. Tá iomhdha Naomh Ciaran ann freisin.
    Deirtear gur theastuigh uaidh Ciarán uair theacht ó Áráinn go Tráigheacht agus ní raibh aon bhealach aige le teacht agus d'fhoscal an fhairrge amach do gur tháinig sé isteach go Tráigheaht agus dhún sé isteach aríst.
    Nóra Ní Chuinn
    Knockgarra, Co. Galway