School: Dubhras (roll number 6319)

Doorus, Co. Galway
Seán Ó Mearacháin

Ta go leor ainmhithe allta timpeall na háite seo . . .

Tá go leor ainmidhe alta tímpeall na h-áite seo. An sionnach, an coinnín, an girrfiadh agus an broc. Bíonn pluias mór ag na coinníní faoi'n talamh agus bíonn dhá pholl ann. Téigheann sé isteach i poll amháin agus tagann sé amach i bpoll eile.
    Ní bhíonn aon pluais chor ar bith ag an girrfiadh. Is istigh ins na sgéacha a codluigheann sé nó i móinfhéar. Nuair a airaigheann sé aon duine ag teacht ritheann sé mar bíonn faitchíos air. Deirtear gur téigheann sé a codhladh agus a súil fosgailte aige.
    Is isn na choill a comhnuigheann an broc. Teigheann sé a codhladh faoi sgeach nó idir na crainnte. Bíonn faitcíos ar na coinníní roimhe mar marbhóchaid sé iad.
    Is faoi na clocha móra a déanann an sonnach a nead. Déanann sé go leor díoghbháil mar goideann sé cearca agus na h-uain. Tá léigheas éigin i theanga an sonnach. Déanann na coinníní go leor diogbháil freisin do'n feileméar mar íosann sé na turnapaí ach uaireanta marbhuigeann an broc cuid aca agus cuireann sé a ruaig ar an cuid eile.
    Úna Ní Fhaoláin
    Doorus, Co. Galway