School: Dubhras (roll number 6319)

Doorus, Co. Galway
Seán Ó Mearacháin

Níl mórán ainmhithe allta timpeall na háite seo . . .

Níl mórán ainmidhe allta timpeall na h-áite seo. Níl ann ach an sionnach, coinín, girrfidhe, broc agus an easóg. Déanann an coinín an phluais thíos faoin talain. Bíonn féar aige sa pluais agus cúnlach.
    Connaicéar a tugtar ar an pluais a bhíonn ag an coinín. Tá ainmhidhe eile ann ar a dtugtar an sionnach. Goideann sé cearca, lachain agus géanna. Tá leigheas i teanga an sionnach. Deirtear go dtógfadh sé imach dealg. Tá sean fhocal ann i dtaobh an sionnach "Chomh glic le sionnach".
    Tá ainmhidhe ann ar a dtugtar an girrfidhe agus téiggheann seisean in a codhladh agus a súilí ar oscailt aige. Tá an easóg ann agus itheann sise cearca agus éanlaith eile freisean. Áit ar bith in a mbíonn easóg ní bhíonn aon lucha ann mar marbhuigheann sí iad. Deirtear gurb í an easóg an cat a bhí ag na (?) fadó. Tá an broc ann agus tá sean fhocal in a dtaobh "Chomh liath le broc". Mar tá dath liath ar an broc.
    Máire Ní Ghloinn
    Traught, Co. Galway