School: Dubhras (roll number 6319)

Doorus, Co. Galway
Seán Ó Mearacháin

Bhí seanbean ina cónaí i dteach uair amháin . . .

Bhí sean bean in-a comhnuigh i dteach uair amháin agus bhí beirt mac aicí. Seán agus tomás Nuair bhí sí ag eirigh sean. Dubhairt sí le tomás an mac ba Shine a bhí aicí. Nuair bhfuigheann mise bás is féidir le tomás posadh agus beidh mo theach agus mo talamh agus m'airgead agus is féidir le Séan dul amach. Bhí sé sin ceart go leor nuair fuair a mháthair bás posadh tomás agus bhí an talamh an t-airgead agus cuir sé Seán amach cuaidh sean go dtí an portach. An céad la nuair bhí an dinnéar ithte aca. Dínis seán a sgeal d'on bádóir agus dubhairt an bádóir leis a mháthar a thógáil agus gan í a chur gan i a chur [!] gan an talamh an teach agus an airgead. An céad oidhche thóg sé í agus d'fág sé í taobh amuigh d'en doras í nuair d'eirigh tomás ar maidin. chuir sé fios ar Seán. Nuair táinig seán ní cuireach sé í gan cúig punt An oidhche i'na dhiaidh sin thóg sé í arís agus ní cuireach sé í gan fiche punt agus an cúigead oidhche. thóg sé í agus cuireach se í má thúg tomás leath an airgead an teach agus an talamh.