School: Dubhras (roll number 6319)

Doorus, Co. Galway
Seán Ó Mearacháin

Aon uair amháin bhí fear agus bhí sé pósta . . .

Aon uair amháin bhí fear ann agus bhí sé pósta. Bhí triúr inghean aige agus ba slachtmhar na cailíní iad.
    Cailleadh a máthair nuair a bhí siad óg.
    Ní raibh fhios ag an t-athair céard a déanfadh na páistí gan máthair. Sa deire thiar thall phos sé arís.
    Bí an leas máthair an chrosta leis na páistí mar gheall ar an cionn a bhí ag an t-athair dóibh agus cheap siad [!] mar gheall ar sin nach raibh cionn aige cor ar bith di féin. Chuirfeadh sí amach chuile oidhche iad le codhladh amuigh. Ach sa deire dhíbir sí ar fad iad.
    Aon oidhche amháin chuaidh siad ag guidhe ós cionn a máthair a bhí marbh.
    Díreach nuair a bhiodar istigh san Reilge céard a cífeadh siad ach a máthair. Glaoidh sí orra agus d'iarr sí orra cé'n fath a rabhadar amuigh an tráth seo de'n oidhche agus d'innis siad a sgéal ó bhus go deire di.
    D'iarr sí orra ce'n rud ar maith leo a beith acab agus dubhairt teach nua a beith aca (aca) agus an leas máthair a marbhadh. Thug an (leas) máthair maide draoidheacht dóibh agus dubhairt sí leo buile a bualadh ar an talamh agus beadh teach nua os comhair amhach. Annsin buile a bhualadh ar an sean theach agus an leas-máthair istigh ann agus lasfaí í. Mhair siad go sona sásta uaidh sin amach.