School: Dubhras (roll number 6319)

Doorus, Co. Galway
Seán Ó Mearacháin

Bhí buachaill agus a mhathair ina gcónaí i dteach uair amháin . . .

Bhí buachaill agus a mathair in-a gcomhnuidhe i dteach uair amháin agus bíodh an mac ag dul go Gaillimh le mála cruithneacht ar druim an chapaill. Bhí sé ag imtheacht oidhche amháin agus thuit an mála taobh amuigh de Cill Mac Duaigh agus ní raibh sé i ndán é do chuir suas.
    Dubhairt sé annsin tar amach a mhich duaigh agus tabhair congnamh dhom chun é sheo do chur suas. Ní raibh an focal as a bhéal nuair táinic fear beag amach agus rug sé ar an mála agus d'fhág sé suas ar druim an chapaill é.
    Annsin d'imtigh sé go gaillimh agus níor corruigh sé airís gur shroic sé Ghaillimh agus bhí an buachaill an buidheach do'n fear beag.