School: An Cheapach (roll number 14508)

Cappagh, Co. Galway
Seosamh G. Ó Cléirigh

1. (no title)

Fadó i gCluain Claoin do bhíodh na ag fágáil báis go han-minic. Ní raibh ceach san mbaile nár caileladh cupla bó.

Fadó i gCluain Claoin do bhíodh na ag fágáil báis go han-minic. Ní raibh ceach san mbaile nár caileladh cupla bó. Ní raibh fhios aca cad a dhéanfadh siad.
    Sa deireadh nuair nach raibh an sgéal ag dul i bfeabhas chuaadar chuig an sagart agus d'innis siad an sgéal dó. Dubhairt sé leó na ba go léir a bheith cruinnuighte i bpáirc Áirithe lá áirithe agus go léighfeadh sí féin Aifreann ar a son. Tháinig sé agus nuair a bhí sé i lár an Aifrin. D'iompuigh na bá go léir thart agus thug siad a aghaidh air agus thosuigheadar ag cogaint a geire Ní bfuair na ba bás in-dhiaidh sin agus bhí na daoine sásta.
    Máire Ní Fhinnearán
    14
    Boggauns, Co. Galway
  2. (1) Chonnaic mé fear gan súil ubhallaí ar crann. Níor thóg sé ubhallaí den crann agus níor fhág sé ubhallaí ar an gcrann.
    Fr Ní raibh acth súil amhain aige.