School: An Cheapach (roll number 14508)

Cappagh, Co. Galway
Seosamh G. Ó Cléirigh

1. (continued from previous page)
    crúibínibh na mbó (sa rian cos na mbó) a fhághail é a dhóghadh in ainm an dhiabhail agus focla de'n saghas seo. "Do ráth chugam-sa go ceann bliadhna" a rádh. Is aige a bheidh toradh na mbó seo go ceann bliadhna. Beidh an bainne ag an té ar leis an bhó acht dá mbeadh sé ag deánamh maistridh go ceann míosa ní thiocfadh blúire ime as an gcuinneóig.
  2. An Giarrfiadh i Malaidh Árd.
    Tá treimhse de phortach árd leath-bhealach idir seo agus Droichéad Nuadh in a mbíonn fir óga an cheanntair ag foghalaireacht anois féin agus in a mbíonn an "geim" go flúirseach i gcomhnuidhe. Fadó bhí girr-fhiadh mór donn le feiceál ann uair ar bith a rachadh einne acht cé gur bhfaca chuile duine é níor fhéad an duine ba mó misneach agus foighid breith uirri. Sa deireadh nuair thuit an rud céadna amach d'chuile duine - fiadhach fada gan toradh dubhradar go raibh éigin aisteach ag baint leis an nGirrfiadh céadna. Chuadar go "fear eólasach" sa gceanntar agus mhínigheadar an sgéal dó. Dubhairt seisean nach mbéarfaidh siad go deó uirri go bhfághfaidís dá choin dhubha gan fiú is ribín bán ionnta. Ní raibh seans aca ar a leitheid acht chuala Dáibhiseach - an tighearna talmhan an chainnt
    Ballygar, Co. Galway
    Bean Uí Thormaigh