School: An Cheapach (roll number 14508)

Cappagh, Co. Galway
Seosamh G. Ó Cléirigh

1. (continued from previous page)
    Bhí go maith. Chuir sé an sgeach sa mbearnain agus níorsmaoinigh sé a thuilleadh saoi. An oidhche sin am éigin tar éis an mheahon-oidhche dhúirigh a bhean agus d'airigh sí nach raibh sé le fághail sa leabaidh. Bhuail rud éigin a h-inntin nach raibh gac nidh ceart agus d'éirigh sí chun a chuartuighthe. Suas sa gciistinigh a thuaidh sí an dtús agus cá raibh m'dhuine acht rínce triampa na teineadh agus an druim leath-dhóighte de. Labhair sí las agus d'fiafruigh sí de cad a thug annsin é acht focall níor labhair sé leithe nó fáisnéis ar bith níor thug sé ariamh faoi'n oidhche uathbhasach sin. Cuireadh arais in a leabaidh é agus ní raibh an oidhche ann arís go raibh a dhruim chomh slán is bhí ariamh acht foclal níor labhair sé ariamh ó'n oidhche sin go dtí an lá a cailleadh é. Níl focal bréige sa méid seo.
  2. Tá feirm in aice na sgoile seo ar a dtugtar "Fiar"- mar gheall ar é a bheith ar fánaidh chnuic is dócha. Is minic a cloiseadh an ceól ba bhinne ann ó cheóltóir nach bhfuceadh ariamh. Níl sé niós mó ná fiche bliadhain óo shoin ó bhí buachaill ó ag filleadh abhaile ó damhsadh go deidheanach san oidhche. Tá an buachaill cíadna in Americá anois. Chuala sé an ceól agus ar diabhalaidheacht thosuigh sé ag damhsadh dó déin ar an
    Múinteoir
    Ballygar, Co. Galway