Scoil: Ceathrú na Laithighe (Brownsgrove) (uimhir rolla 12138)

Brownsgrove, Co. Galway
Pádhraic Ó hAnnracháin

Ar an leathanach seo

1. Seo sgéal faoí greasaidhe lioprachan, agus féar d'ár bainmh Máirtín a Buarca. Greasaidhe da bhead Máirtín, bhí sé ina comhnuidhe í d-teach beag í naiche le mBhallinphuil, agus taghadh an loiridín ag an doras anois is arist. Thugeadh Máirtín cúpla fataí agus bhraon leamnacht dhó. Biodh Máirtín a fiafraigh dhó í gchomnuidhe cá raibh an crocha óir í bhfolach ins an talamh. Dubhairt an loiridín dhó go d-taisbheanach sé dhó é gan mórán moille.
    Thainigh an loiridín ag an doras aon mhaidhin Lúan amhain, agus dubhairt sé le Mairtín laidhe, agus slusadh a tabhairt leis. Tugh sé suas é go ann liss a bhí tamhaill beag suas ó theach Mháirtín, a raibh sgeach ag fás ann. Dubhairt sé leis a beith a togailt faoí bunn na sgeithe go d-tigeadh sé ar mala, agus an mala a thógail suas, agus usaidh a dheanam dé'n stuf a bhí ann agus go bhaineadh sé sliabh bheata amach as an meadh óir a geibhfead sé.
    Nuair a thóg Mairtín an mala suas, agus nuair a osgail sé é, seardh a bhí ann ná glach-cápanaí. "Oibridh iadh seo a Máirtín" ars an loiridín "agus bainfidh tú sliabh beatha amach an fhad is bheas tú beo". Chuaidh Máirtín abhaile agus gan mórán reimeadh aige as a bhfolach , agus chuaidh sé a lasgadh bróg mar bá gnatach leis. Mar sin a tiarfaidh Máirtín a Buarcha a bheata go
    Tréasa Ní Corléas
    Rahogarty South, Co. Galway