School: Ceathrú na Laithighe (Brownsgrove) (roll number 12138)

Brownsgrove, Co. Galway
Pádhraic Ó hAnnracháin

1. Bhí aithne agam ar fear eile freisin d'ár bhainm dó Miceál Mac Aodha no Mike Cáit a tugtaoi air mar leasainm as "Baile na Gaoithe" (Graigeuchullaire) lámh le Dún Mór agus shiubhaladh sé go Baile Átha Cliath gach uile bhliadhain a bhíodh sé ag dul go Sasana mar spailpín. I mí na Márta nó mar sin bhuailfeadh sé amach ar an mbóthar agus cúpla cácaí déanta as min choirce i mála aige mar is iad sin na saghas cácaí a choingeóchadh an t-ocras uait. Bhéadh sé seachtmhain nó mar sin ar an mbealach agus nuair a shroicfeadh sé Baile Átha Cliath rachadh sé go Sasana ar long ina mbéadh beithidhigh ag dul thart agus gheobhadh sé thart go Sasana annsin nuair a d'íocfadh sé ceithre sgilleacha agus sé pighne. Ní'l aon long de'n tsórt sin ann anois.
    Uair amháin a bhí sé ag teacht abaile ó Shasana cúpla seachtmhaine ó Féile na Nodlag chas mé air agus adubhairt sé liom gurbh 'éigin dó a shiubhail as Baile Átha Cliath mar nuair a tháinig sé as an long i mBaile Átha Cliath ní raibh pinghin ina phóca aige agus b'éigin dó greim le n-ithe a iarraidh ar na daoine ar an mbealach ag teacht abhaile dó.
    Máire Nic Eathach
    Beagh (Browne), Co. Galway