Scoil: Naomh Breandán, Gaillimh

Galway, Co. Galway
T. Mac Eochaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gach aon duine aca go mba leis fhéin an ceann beo agus chuadar i ndlighe faoi. Do chaith siad gach pinginn dá gcuid airgid le dlighe agus níos shocrú go deo é go dtí go ndeacha sé chuig an árd Cúirt i mBlá Cliath agus níor shocrú annsin é ach an oiread. Dubhairt an breitheamh nach raibh sé i ndan é a shocrú ach an oiread agus go gcaithfidís dul abhaile arís chuig sagart a'Paráisde. Dubhairt seiseann an rud a b'fearr dóibh a dhéanamh siubhal amach ar an mbóthar agus an céad fhear a chasfaidhe ortha iarr air an cás a shocrú. Thárla go raibh fear seafóideach san áit agus thugaidís "Sgabhóg" mar leas ainm air. Amach leis an triúr fear maidin lá ar na bhárach agus an céad fhear a chonaic siad a' thigheacht i mbéal an bhóthar ach Sgabhóg. "Anois", arsa fear aca, céard a dhéanfas muid, an bhfeiceann tú an fearr atá ag tigheacht". Dubhairt an sagart nach bhféadfadh siad filleadh ar ais agus go gcaithfidís an sgéal a inseacht dó. Mhínigh siad an sgéal a innseacht dó agus dubhairt sé go mbeadh sé i ndan é a
    AT0873: The King Discovers his Unknown Son