School: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (roll number 12002)

Kilgevrin, Co. Galway
Proinsíos P. Ó Doláin

1. Na Féilte
    Ins an am fadó bhí go leor nósanna ag na sean daoine i rith na féile. Bhí oidhche shamhna againn tamaill gearr ó shoin agus seo cuid des na cleasanna a bhí gá imirt againn. Cuireann siad reul isteach i dtubhan uisce agus bíonn siad ag iarraidh breith ar an reul le na mbéal agus is minic a fliuchann duine a eadain ag iarraidh breith ar an reul. Lá ‘le máirtín sin é an féile a bhíonn againn ina dhiaidh oidhche shamhna. Do théigeann na sean daoine timcheall ceithre coirnéal de’n teach agus cuirtear comhartha na croise ar gach coirnéal de’n teach le ceann coileac agus caitheann siad an ceann uatha annsin.
    Bíonn lá nodhlag againn an cuigeadh lá is fice de mí nodhlag. An lá
    Brighid Nic Chinnéide