School: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (roll number 12002)

Kilgevrin, Co. Galway
Proinsíos P. Ó Doláin

1. Tá go leor ainmidhthe ins an gceanntar in a bhfuilim in mo chomhnaidhe. Seo cuid acu bá, beithidig, capalla, asala, caoirigh, muca. Seo cuid de na h-éanlaithe, cearca, lachain, geamha, franncaigh, agus sicíní.
    Ainmidhthe an-usaideac is eadh iad sin. Dhá ba atá againn sa mbaile. Bleadhain mo mhathair iad dhá uair sa ló, ins an maidin agus ins an oidhche. Nuair a bhíonn na ba bleadhain ag mo mháthair cuireann sí bainne ar dhruimh na bha cun iad a beannuighthe. Deirtear gur tharlaidh rud eicin ar an duine nach cuireann bainne ar dhruim na mbó nuair a bhí an bó bleadhain aige. Cuireann siad na ba isteach gach oidhche agus amach gach maidin. Ins an samhraidh faghann siad na beitidigh amuigh gach oidhche mar ní bhíonn sé ró-fhuar
    Brigid Nic Chinnéide
    Stiopháin Mach Chinneide