School: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (roll number 12002)

Kilgevrin, Co. Galway
Proinsíos P. Ó Doláin

1. Níl aon ceanntar i nEireann nach bhfuil sgealta i dtaobh saidhbhreas no císthe óir ibfolach. In mo ceanntar tá crann ag fás insan
    bpairch inaice le claide. Tugtar crann na sideóga ar mar bhí fear ann san am fado agus bhí sé ag baint gainm in aice an crann. Bhí
    fadtios ar an bfear ag dul go dtí an crann mar dubhairt na daoine aon ait a bfacha tú aon crann ámhain ag fás gan aon crann éile inaice leis gur crann sideóga é. Agus ma leagann aon duine a lámh ar gur tarloc rud eicín do. Cur é sin fatcios ar an bfear. Tosuig sé ag baint an gainm. Tháinig sé go dtí cloch mór agus bhí potá óir faoi. Agus bhí áthas ar ag dul abaile an oidhche sin. Aon
    oidhche amháin bhí fear ag teacht anuas an bportach. Connaich sé leipreachan
    Caitlín Ní Dhómhnalláin