School: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (roll number 12002)

Kilgevrin, Co. Galway
Proinsíos P. Ó Doláin

1. Ins an sean-aimsire bhí teacha beaga ag na daoine agus bhí siad deannta sios i gleannta cun iad a cosaint ó'n gaoth. Bhí an cuid is mó acu
    deanta as dób agus bhí ceann leacts air agus bhí balla mór thart timcheall orra. Tá teach i gnuicnagur anois agus tá ceann leacts air.
    Ní raibh acht aon doras amháin ag dul isteach sa gcistin agus dhá fuinneóig ionnta. Bhí an simlear deanta as mhóin agus tuige taobh amhuigh de. Bhí lochta ar gach teach acu agus is ann a chodluigeann na daoine. Bhí sórt seomra eile acu ar a dtugtar an cailleach air mar is ann a
    chodhluigheann na sean-mná. Bhí go leor tighthe acu deanta as aoileach agus laithe agus admaid taobh isthigh de. Bí ceann tuighe orra agus
    Brighid Nic Chinnéide
    Stiopháin Mac Chinnéide