School: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (roll number 12002)

Kilgevrin, Co. Galway
Proinsíos P. Ó Doláin

1. Ins an gceanntar seo in a bfuilim in mo comhnuidhe tá Ceardhcan. Tá sé suidhthe i lár Chillgeimrín. Tá fuinneóg amháin ann agus doras mór cearnógacha. Tá builg déantha as leatair ann cun an teine a shéideadh agus inneóin ann cun na barra
    a leagad air nuair a bíonn sé ag déanamh rudai. Nuair a bíonn an gabha ag obair bíonn go leór urlisi aige. Bíonn barra iarainn baraidhe, greamhaire, táirnghe, buthún, bior, cruad, drithlín teannchar builg, inneóin.
    As gual isead déanthar an teine cuireann síad síos an teine nuair a bíonn síad ag obair. Tá an Gabha indon céactha, cliat, gratai a dhéanamh agus tá se indon cruidhthe a cur faoi capaill agus asaill freisin. Tagann daoine cuig an ceardchan
    Máire Ní Mhainnín
    Tonmoyle, Co. Galway