School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádhraic Ó Discín

1. scéal faoí sideóga
    Ins an am fadó thughadh na taidhbhsí go leór daoine go leór daoine [!] óige leobhtha ins na sideóga agus d'fághaidís sean ins an áit. Ní thugadh síad leobhtha acht daoine óga agus daoine a biodh in an damsad a dhéanamh agus ceól a sheinm agus gach nídh de'n tsaghas sin.
    Chuala mé mathair ag rádh go raibh bean ina bhaile fhéin agus gur thug na sideóga leó í agus gur fágh síad sean bean in áit an cailín a bhí tuirseach do'n tsaoghal agus beagnach caithte acht d'fan sí bliadhain ins an teach sin.
    Bliadhain in a dhiaidh taréis imtheachta dó'n cailín tháinig sí aras [!] arís agus d'innis sí dóibh go raibh sí ins an sideóga lé dhá bliadhain. Com luath agus tháinig síse d'imthigh an bean eile agus tuairisg níor fhágh sí in a diaidh agus bhí fhios ag gach duine gur taidhbhse a bhí innti a dfágh an sideóga in áit an cailín.
    Tamall beag in a dhiaidh sin fuair sí bás. Tá crann ós comhar an teach sin agus deirtear go dtagann sí annsin fós agus léine bán
    Pádhraic O Neill
    Ummeracly East, Co. Galway