School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádhraic Ó Discín

1. (continued from previous page)
    bhean sásta é sin a thabhairt dó ar dtús acht do choinnigh Naomh Máirtín ag impidhe agus dubhairt sé go gcúiteóchadh Dia léithi.
    Do ghéill sí sa deireadh agus do rinne a dicheall gach uile sort suaimhneas a thabhairt dhó. Mharbhuigh sí coileach lé haghaidh an tsuipéir. Thar-éis é a ghlanadh agus an blonaic a bhaint amach bhí sí ar tígh an blonaic a chaitheamh amach núair a stop Naomh Máirtín í. "Tabhair dom é sin" ar seisean. D'íarr sé píosa de cheirt agus d'fhill an blonaic isteach ann. Thug sé do'n bean é annsin agus dubhairt "cuir sin i dtaisge anois agus bí cúramac gan fhéachaint ar agus cífidh tú go bhfuighidh tú cúitiúghadh maith ar son do grádh-Dia domh-sa." Thar-éis a shuipéir a bheith ithte aige d'imthigh sé a chodhladh. Cómh lúath agus fúair an bhean sa leabaidh é bhí sí cómh fiosrach gur fhosgail sí an ceirt agus bhain píosa de'n blonaic amach di fhéin agus chuir píosa de cheirt thart timcheall ar agus d'fhág i n-áit di fhéin é.
    AT1416: The Mouse in the Silver Jug
    P. Ó Díscín