School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádhraic Ó Discín

1. Ainmhidhthe Sidheógach
    Seo sgéal a chuala mé go leór daoine ag cainnt faoi agus go minic freisin sgéal faoi capall fairrge. Ins an aimsir fadó bhí capall fairrg[e] shíos í Loch an Óileáin agus ní raibh acht trí cosa[íbh(?)] ar an gcapall seo agus chonnaic go leor daoine a[n] capall. Gach oidhche beagnach théigheadh an capall seo a[r] fud na bpáirceanna a bhí thart leis an loch agus mar sin chonnaic ge leór daoine na háithe sin a raibh lorga an chapaíll le bruach an locha.
    Uair amháin báthadh buachaill beag ins an áit ina dtagann an capall súas gach oidhche, agus mar sin bhí a fhios ag na daoine an áit báthadh an buachaill. Bhí fear dubh ag obair inaice leis an áit san am agus d'iarr na daoine air dul síos ins
    Pádhraic Ó Caodhlaigh
    Tomás Ó Caodhlaigh