School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádraic Ó Discín

1. Fadó shoin bhí sneachta an-mhór ins an tir seo. Thárla sé oidhche amháin agus nuair a d'éirigh na daoine ar maidin bhí an sneachta chomh mór de díon na thighthe.
    Bhí na caoirigh go léir beagnach marbh acht na cinn a bí cois na gcladhthacha.agus bí sórt simléir déanta aca le na cuid h-anála. Bhíodh síad ag ithe an cré a bhí ar na cladhthacha. Bhíodh daoine amuigh chuile agus maidí fada agus gach áit a chídis simléir romharídis an sneachta agus d'iomparidís an caoire abhaile leó.
    B'shin é an sneachta ba truime le cuimhine na ndaoine.
  2. SRODFARTAIGH

Is minic a cualaidh mé duine ag srodfartaigh agus deireann gach duine, " Dia Linn ". Tá sé ráidte má srodfar duine trí huaire in a dhiaidh a chéile gur thig leis na sideóga an duine sin a thógáil. Deirtear nuair a deirtear, " Dia linn ", na feidir le na sidheóga an duine a thabhairt leó.

M'athair mór Mícheal O Maoláin a sgríobh Seósamh Breathnach é. D'innis as Pollaturich, Baile' Mhuilinn
    Seósamh Breathnach
    Pollaturick, Co. Galway