School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádraic Ó Discín

1. Is iomdha galra a bhuaileas an duine ón lá a beartear é go dtí an lá a dtedheann sé sa gcré. Tá galraí eile nach mbuaileann é go dtí go mbíonn sé in a shean-dhuine.
    Seo leigheas atá ag mo shean mháthair ar an triuch anbhruith gráinn eóige. Seo leigheas eile labhair le fear a bhéas ag marcaidheacht an chapall bán. Mar seo d'fiafruigh bean ar fear le capall bán ar leigheas aon uair amháin agus seo mar a dubhairt sí. "A fir an chapaill bháin céard do leigheas ar an triuth" agus dubhairt sé. "Dhá chárta uisge agus é a ol de dheoch"
    Seo leigheas a chuala mé ar tinneas cinn gan aon rud a ithe agus annsin gheobhaid tú biseach.
    Bíonn tinneas fiacail ar go leor daoine le linn anóige agus is pian dona é. Chuala mé mo shean mháthair ag rád go raibh tinneas fiacail aice uair amháin agus d'innis fear dí ar leigheas agus seo é. Paidreacha a rád do na réalta agus dubhairt sí iad agus ní fhuair sí aon tinneas fiacail uaidh sin amach.
    Seán de Bláca
    Máire de Bláca