School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádraic Ó Discín

1. Sgéal faoí Thaidbhse
    Bhí daoine ann aon uair amháin agus bhí páiste beag aca. Thuit an páiste tinn uair amháin agus ní raibh a fhios ag an athair no ag an mháthair céard a raibh uirthe. Aon lá amháin d'imthigh an t-athair agus an mháthair go dtí an aonach agus bhí an sean-athair sa bhaile ag tabhairt aire dó'n páiste agus bhí sé ag bogadh an clíabháin.
    Nuair a bhí sé ag bogadh an cliabháin tamaillín tóg an páiste amach a phiopaí agus tosuigh sé ag seinm ar na piopaí. Bhí an sean-fhear ag eisteacht leis agus súile móra air. Dubhairt sé leis an sean-fhear gan inseacht lé duine ar bith go raibh sé ag seinm ar na phiopaí.
    Nuair a bhí an t-athair agus an mháthair ag teacht isteach cuir sé na phiopaí
    faoí an pilléar. Dubhairt an sean-fhear leo nuair a tháinig siad isteach gur taidhbhse páiste a bhí ann. Cuir siad pota uisge sios annsin lé é a dhoghadh agus nuair a bhí an pota uisge shíos aca d'imthigh
    Duirmuid Ó Gormshúil
    Russelstown, Co. Galway