School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádraic Ó Discín

1. Bhí go leor sidheóga i nÉirinn fadó agus chonnaic go leor daoine sideoga freisin. Bhí mada mór dubh mbhó ag droichead na clúnaigh agus seo scéal faoi. Oidhche amháin nuair naoh raibh aon clog ann bhí mo shean-athair ag dul go dá aonadh i nDún Mór le capall agus cairt. Nuair a tháinig sé go dtí an droichead sheas an capall go tobann i lár an bhothair. Thosigh mo shean athair dag bualadh go mí trochairioch air ní chorrochadh an capall.
    Nuair nach gcorróiadh an capall tháinig fearg mór air agus thoisigh sé ag cur mionaigh móra as acht núr imithigh am capall dfhéadh sí iart annsin agus dhamarc sé mada dubh istigh ins an gcairt lus agus péine súilib air cosamhach lus an ngríosadh dearg. Thoisigh sé ag bualadh an chapaill arís agus léim an capall suas ar an claidhe agus diompaigh sé an cairt bun ós cionn ar an mbothar.
    Tháinig mo sean- athair amach as an gcairt agus d'iompuigh sé an cairt arais arís agus chuaidh sé ar an aonach agus níor srod an capall air ag rui go shroicheadar an t-aonach.
    Seán Ó Fearchair
    Russelstown, Co. Galway