School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádraic Ó Discín

1. An Deachmhaidhe
    Bhí fear tuaithe ann a raibh dáréag mac aige gan inghean ar bith. Bhí fear feasa ag dul tart lá amháin agus labhair sé leis an bhfear.
    "Tá dáréag mac agat" ars an fear feas[a] leis.
    "Tá" ar seisean. "Nois" ars an fear feasa leis "má bhíonn an tríomhadh mac deág agat béidh deachmhaidh agat agus tá sé i gcinneamhaint deachmhaidh nach n-éireóchai[dh] leis posadh go bráth mara bhfághaidh sé deachmhaidh eile a phosfas leis".
    "Tá sin ráidhte" ars an fear. D'éirigh leis an bhfear gur rugadh an deachmhaidh do, an tríomhadh mac deag. "D'fas an deachmhaidh go dtáinig sé go h-aois fir".
    "Tá se comh maith dhom a dhul agus companach a sholáthar dom fhéin mar is cosamhail nach bhfuil a fághail ann gan soláthar ar a son" ar seisean.
    D'imthigh leis go ndeacha sé an-fha[da] as baile. Sa deireadh chonnaic sé teach beag uaidh déanta isteach i móta chlaidhe agus tharraing sé air.
    Chuaidh sé gur bhuail sé ar an doras agus leigeadh isteach é. Fiafruigheadh dhe ce raibh sé ag dul.
    "Táim ar thóir an deachmhaidh" ar seisean. "Muige maise má táir"