School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádraic Ó Discín

1. (continued from previous page)
    ce agus sáithtear trí coinnealachaí féogaí lasta ann. Annsin fágtar gloine atá nío[s] mó ná an cháca ós a chionn sin. Leagtar é annsin 'san gcliabhrach, ar an áit a bhfuil an chléithín.
    Gheibheann daoine an leicneach nuair a bhíonn siad óg. Sé an leigheas atá ar sin, flith a théigheadh agus í a chur leis an leiceann. Má bhíonn tinneas 'san ae ag duine ar bith chuireann siad bruiméar agus uisge ar an teine agus nuair a bhíonn siad bruithte, ólann sé an t-anbhruith.
    Nuair a bhíonn duine ag éirighe tanaidhe agus lag, téigheann duine go dtí an portach agus gheibheann sé cúpla reilleóg agus bruitheann sé iad. Annsin ólann an duine lag an t-anbhruith agus 'sgearr go mbíonn sé láidir arís. Ma bhíonn tinneas fola ar duine ólann sé trí deochanna de anbhruith neantóg Márta agus deireann go leór daoine gur leigheas maith é sin do dhuine ar bith.
    Pádhraic Ó Coisdealbha
    Máire Ní Coisdealbha