School: Gort na Léime (roll number 13012)

Gortaleam, Co. Galway
Liam Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    Dhún sé an doras agus cuir an glas air arís. Bhí na daoine féacaint air, act níor fead siad bhacadh leis i gceann tamaill 'd'oscail sé an doras agus leig sé isteac arís iad.
  2. Oichche na Gaoithe Móire
    Sguabadh an caolach de beagnach gach teac ar an mbaile seo an oidhche sin Eanar 5adh 1839. Ní raibh mo athair mór act sé bliadhna déag thugh sé cliat fuirsde suas ar mhulach an thighe leis an díon a coinghbháil laidir. - Ní raibh sé act tar éis teact anuas nuair a scuabadh an caolach ar fad de'n teac. Ar maidin lár na bhárach bhí fir an baile cruinnighthe ag innseact a sgéal féin. Bí cuid aca isdtigh i dteac. Bhí fear an tíghe 'na suidhe i lár an urláir ag ithe a bhricfeasta, ní raibh díon na caolach ar an teach. Bhí sgiocóg leaghta faoi fataí uirtí naigín bainne agus da uibh. Dubairt sé leis na fir eile. "Nuair a beidh mise réidh innseóchaid mé mo sgéal féin"
    2. processes and phenomena
    Pádhraic Pléimeann