Scoil: Gort na Léime (uimhir rolla 13012)

Gortaleam, Co. Galway
Liam Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. lá bealtaine:- ní cuirtí amach an luaith an lá seo. Ní bhéarfadh duine bainne na ball acair ar bith uaidhe.
    Ní bhéarfadh bean-a-tíghe bainne uaithi, ní eireóchadh sí go moch le faithchíos go bhfeicfeadh duine ar bith deatach as an teach go moch, agus go ndéarfadh "im leat a dheataigh. Chreid sí go mbead an t-im imthighthe uaithi dá ndéirfeadh duine ar bith na focla sin maidin lae bhealtaine. Bhíofh túbháille amuigh oidhche bealtaine ag na cailíní óga faoin druachta. Nigheadh siad a n-éadan leis lá bealtaine. Chuinneóchadh sin dógh-gréine uatha ar feadh an t-Samhraidh.
  2. Nuair a dheanfadh duine a chos a leonadh ba cheart e thabhairt isteach, agus é fhágáil ina luighe ar an urlár. Ba cheart annsin iarracht a dheanamh an chos gortuighthe a tharraingt agus le gach iarracht, ba cheart a rádh "leonas gorthúgadh," agus ba cheart an t-iarracht a dheanamh naoí n-uaire."
    Liam Ó Ceallaigh
    Carrowntryla, Co. Galway